torsdag 11. desember 2008

Kurt quo vadis?




Dette er en bok som passer for barn/ungdom fra 8(?) år.


Kurt er mislykket. Ingen er mer mislykket enn Kurt. Syns Kurt.Han sløser bort livet sitt med å kjøre truck. Noe må gjøres. Kurts kone heter Anne-Lise, barna Helena, Bruse-Kurt og Bud. Anne-Lise er arkitekt, og hun og Kurt har mange viktige venner som er lærere, doktorer og arkitekter. Doktorene har til og med personsøkere! Kurt bestemmer seg for å bli viktig han og. Han går til en spåkone, som sier at han snart kommer til å gjøre noe veldig viktig med støv. Så Kurt begynner å støvsuge. Han kjøper seg den kraftigste støvsugeren som finnes, og en titusen meter lang ledning. Han støvsuger huset, så hagen, så gaten de bor i , parkerinsplassen og masse mer. Men så blir han arrestert av politiet, fordi det ikke er lov til å støvsuge hvor man vil.

Kurt må snakke med en lege for å sjekke om han er gal. Så legen spør han mange rare spørsmål, han viser blant annet Kurt en runding og spør hva det er. Kurt svarer riktig, og legen finner ut at Kurt ikke er gal. Så Kurt får dra hjem igjen, med et forbud om ikke å støvsuge noen andre steder enn hjemme. Kurt blir lei seg, men finner etterhvert ut at han kan dra til et annet land og støvsuge. Så han tar med seg Bud og drar til Kiel for å støvsuge der. Men det går ikke helt bra det heller, så han og Bud prøver seg som leger. De setter plaster på alle som kommer inn, men det er ikke nok å bare sette på plaster når man er lege, så nå får de politiet etter seg igjen. Kurt må tenke, så han setter opp en fem meter høy stolpe, og bygger en platting på toppen. Der sitter han i mange uker og tenker på hva han skal bruke resten av livet sitt til. Den store truckførerkonkurransen er på vei, men den er ikke så viktig mener Kurt. Og når dagen kommer, føler han en liten kribling i magen, men ikke nok til at han går ned fra stolpen sin. Han ser lengselsfullt på alle truckene som kjører forbi. Men alle truckene gjør at barnehagen faller sammen, og det er ingen av truckførerne som legger merke til det.
Kurt skynder seg ned fra stolpen sin, og kjører trucken i hundre kilometer i timen til barnehagen. Der redder han alle sammen, og han får en medalje hvor det står at han er verdens beste truckfører. Statsministeren gir alle i hele landet fri for å feire redningsbragden. Og hele Kurt-familien og mange tusen andre danser i gatene og spiser jordbær og godteri. Han blir bært i gullstol forbi doktor Nina og Doktor Petter, og de sier at Kurt må være enda viktigere enn dem. Så sager Kurt ned stolpen og brenner den, og starter som truckfører igjen:)

Kurt er beskrevet som en enkel mann, han lever et rolig liv som truckfører og familiefar og har gjort det nesten hele livet. Men han finner ut at han ikke er viktig nok, og utover i boka begynner han å streve etter at han også skal bli viktig.
Miljøet Kurt lever i er også enkelt, han har en jobb han er god i og egentlig trives veldig godt med. Men mange av vennene hans er ikke gode venner, og mener de er bedre og viktigere enn Kurt, derfor får Kurt en følelse av å ikke være bra nok.
Erlend Loe skriver i naivistisk stil, det vil si at han skriver som om det var et barns inntrykk. Språket er lett, og bildene er enkle og morsomme.

Bokas budskap er at alle er viktige og at man skal være stolt av den man er.

Forfatteren av bøkene om Kurt heter Erlend Loe, og er født i Trondheim i 1969. Han har skrevet mange bøker, blant annet Dopppler, Tatt av kvinnen, Muleum og boken Naiv super som han mottok Prix Européen des Jeunes Lecteurs (ungdomspris) for. Han har i tillegg skrevet filmmanus for filmen Detektor.

Ingen kommentarer: